Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 520 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 535 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 542 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 578 Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 18 » Diverse kultur

Archive for the ‘Diverse kultur’ Category

Om akronymer, DN 4/6 2009

Thursday, June 4th, 2009

Under rättegången mot Pirate Bay frågade åklagare Rooswall om när de tre åtalade grundarna träffades för första gången irl. Svaret han fick från Peter Sunde var att man inte säger irl längre. Man säger afk.
Ovanligt hög pinsamhetsfaktor och bajsnödighetsfaktor för att vara ett så kort meningsutbyte.
irl betyder ”in real life” och är tillsammans med lol (laughing out loud) två av de mest uråldriga internetakronymerna som finns. Såklart man inte använder dem längre om man aspirerar på att verka tuff. afk betyder i sin tur ”away from keyboard”. Inte för att afk heller är nytt, redan 1990 fanns det listat i ”Jargon file” där folk från amerikanska universitet samlade sin egen slang.
Att använda mycket förkortningar och akronymer är ett bergsäkert sätt att skrämma bort de som inte är med från början. Det är också tidsbesparande när man måste skriva mycket snabbt, speciellt på en mobiltelefons tangentbord. Sen är det rätt roligt också, tänk bara på de programmerare som satt upp till hakan i ASCII, XON, PLF, RRH9 och så vidare. Såklart man i lediga stunder kommunicerade med hjälp av samma språk.
Med så mycket annat relaterat började akronymerna sedan uppträda i chattkanaler under 1990-talet och fick därmed större spridning. På www.gaarde.org finns en utförlig lista, även om det enklaste brukar vara att bara googla det man inte förstår.
Tyvärr är svenskarna ofta lite för amerikaniserade för att uppfinna egna akronymer, fransmännen är (såklart) bättre. mdr exempelvis. ”Morte de rire” istället för lol. das.

Om caps, DN 2/6 2009

Thursday, June 4th, 2009

VA? eller va?!! Säg vad som uttrycker mest chock, mest oförstående huvudskakningar i någon form av textbaserad elektronisk kommunikation. Råkar man inte vara spanskspråkig och ha turen att kunna sätta utropstecknet framför så är det versalerna som signalerar att man skriker. Högt och irriterande.
Ända sedan webbens barndom har mer avancerade användare ansträngt sig för att få nybörjarna att känna sig som de töntar de är. Bland annat genom att någonstans bestämma att versaler i princip bara får användas när det verkligen gäller.
Detta har inneburit att designgreppet att stoppa in versaliserade ord i rubriker – exempelvis i franska utgåvan av Vogue och Svenska Dagbladet – mest för med sig att man blir irriterad. Vad är poängen med att skrika ut ord som ”SCENDEBUT” eller ”CLASSIQUES” mitt i meningar?
Den mest flagranta användaren av caps lock är ändå rapparen Kanye West som då och då skriver på sin blogg med knappen ständigt nedtryckt. Eftersom folk stört sig något fruktansvärt har han vid ett tillfälle ursäktat sig med att han är lat. Bloggar gör han med telefonen i andra handen och då är det svårt att hålla in shiftknappen. En något mindre självsäker men lika lat person kanske hade valt den andra vägen – bara gemener (vilket också är mycket vanligare). Men vill man likt Kanye understryka hur obrydd man är om vad andra tycker kan versalerna vara till hjälp. Om man bortser från att det faktiskt BLIR svårare att läsa vill säga.

Om utropstecken, DN 1/6

Thursday, June 4th, 2009

”Tack.”, ”Tack!” eller ”Tack!!!”. Välj det trevligaste, gladaste sättet att tacka någon i skrift.
Följer man den traditionella synen på utropstecknet (som inte fanns på de flesta skrivmaskiner innan 1970-talet) är nog argumentet att ordet i sig uttrycker det man vill uttrycka. ”Tack.” betyder ju liksom vad det betyder och förhöjs inte av en massa onödig interpunktion. F. Scott Fitzgerald har tydligen sagt att utropstecken är som att skratta åt sina egna skämt. Exempelvis.
Men om man ägnar sig mycket åt sms och mejl har det smugit sig in tvivel. Utropstecknen lyfter plötsligt hela kommunikationen ett steg på vänlighetsskalan och snart börjar man fundera på om det snarast är ovänligt att inte slänga in det lite här och var.
I en rolig krönika i The Guardian (finns på nätet) skriver Stuart Jeffries om utropstecknets nya vår. Han avfärdar ett argument om att nätkommunikationen i sig är så affektbefriad att den bara går att hotta upp med hjälp av olika knep. Studier om könsskillnader i hur vi kommunicerar tilltalar honom mer. Det visar sig att kvinnor använder fler utropstecken, vilket både tolkas som att kvinnor lägger stor vikt vid att framstå som vänliga men också att det balanserar en osäkerhet om det man vill uttrycka verkligen går fram.
Det gäller bara att akta sig för överdrifter. Risken är nämligen att man dras in på ironins område och då blir kommunikationen riktigt besvärlig.

Tips v. 22, DN 29/5 2009

Friday, May 29th, 2009

BOK
Världen förklarad
När den något svårdefinierade författaren Eric Ericsson sökte jobb som ad på reklambyrån Storåkers ägnade han intervjun åt att rita en flera kvadratmeter stor teckning direkt på väggen på temat ”så fungerar verkligheten”. Klassiskt mytbildande material. Nu har ”Så fungerar verkligheten” precis blivit bok. I sällskap av propagandadoftande teckningar av Fredrik Tjernström berättar Ericsson om människans historia från dag ett till ett marknadsförarstyrt framtida samhälle. Roligt, så klart.
”Så fungerar samhället” av Eric Ericsson. Ute nu.

DVD
Floppande plantskola
Det gjordes bara sju avsnitt av ”The Dana Carvey show” men det är en av 90-talets mest inflytelserika amerikanska komedishower. Steve Carrell och Steven Colbert var med och var roliga, skämten skrevs bland annat av Charlie Kaufman och Robert Carlock från ”30 Rock”. Huvudpersonen själv har däremot sett bättre dagar. 1996 spelade i alla fall Dana Carvey en Bill Clinton som skaffar bröst och börjar amma kattungar. Resten är ungefär lika surrealistiskt.
”The Dana Carvey show”. Ute nu på import-DVD och Youtube.

CD/DVD
Bäst på alla sätt
Nick Cave fyllde femtio för två år sedan. Han kanske inte är lika galen som i sina unga dagar i Birthday Party men han är ändå mindre föredetta än de flesta. Om något understryks det av återutgivningen av de skivor han gjort med The Bad Seeds. De är nu tillpiffade med lyxutgåva där konstnärerna Iain Forsyth och Jane Pollard gjort kortfilmer till varje album. Än så länge finns ”From her to eternity”, ”The first born is dead”, ”Kicking against the pricks” och ”Your funeral… my trial” ute. Tio till ska det bli.
Nick Cave and the Bad Seeds första fyra skivor. Ute nu.

Om kodknäckare i popkulturen, DN 3/5

Sunday, May 3rd, 2009

wired-magazine-jj-abrams

[Klicka på bilden för att läsa.]

Intervju med Andreas Nilsson, DN 25/4 2009

Saturday, April 25th, 2009

21717450

[klicka på bilden för att läsa.]

Intervju med Killinggänget, DN 29/3

Sunday, March 29th, 2009

21717208

[Klicka på bilden för att läsa.]

Musik, reklam och marknadsföring, DN 22/3 2009

Sunday, March 22nd, 2009

salj-dig

[Klicka på bilden för att läsa.]

Intervju med John Ajvide Lindqvist & Tomas Alfredson, DN 9/3 2009

Monday, March 9th, 2009

21717274

[Klicka på bilden för att läsa.]

Hur karaoken blev rumsren, DN 17/1 2009

Saturday, January 17th, 2009

karaoke

[Klicka på bilden för att läsa.]