Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 520 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 535 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 542 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 578 Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 18 » Blog Archive » Intervju med Serj Tankian, DN 14/6 2008

Intervju med Serj Tankian, DN 14/6 2008

21716526

 

Ska man döma av publiktillströmningen på Hultsfreds Hawaiiscen under torsdagskvällen är det bättre att vara ilsken om man ska göra politisk musik. Eller åtminstone lite mer enkelspårig än Serj Tankian, forne sångaren i System of a Down. När Rage Against the Machine senare spelar Internationalen i mellanrummet innan extranumren blir det den sortens vänsterromantik som ofta faller över i parodi. Eller så är det bara den samförståndsskolade svensken som pratar, befinner man sig i ett annat land där fascism och diktatur ligger närmare är antalet tyckare som generat vrider sig garanterat färre. Ju mer höger, desto mer vänster brukar det ju vara.

Under eftermiddagen har också punkiga Pittsburgbandet Anti-Flag spelat till alla skuttande SUF-medlemmars stora lycka. Tre konserter med tre amerikanska artister och band som på olika sätt använder sig av politik i musiken. Fast högljudda gitarrer har de alla gemensamt.

Serj Tankian är en elegant man i sina bästa år, och gjorde under åren med System of a Down en sorts dramatisk, aningen gotisk metal, vars texter ofta färgades av hans politiska engagemang. Född i Beirut av armeniska föräldrar kom han som åttaåring till USA 1975 och växte upp i Los Angeles. För tillfället ägnar han sig åt en solokarriär och släppte skivan ”Elect the dead” förra året, där han på sitt eget skruvade metalmanér skjunger rader om en befolkning kontrollerad av antidepressiva mediciner. Och miljöförstöring. Och lite kärlek. Men han tycker inte att politisk musik nödvändigtvis måste vara argsint.

– Det viktigaste är att poängen kommer fram. Jag ser inte min musik som arg. Eller, den första System of a Down-skivan kanske var arg. Men, när jag höjer rösten på ett operaliknande sätt, eller så starkt att den blir överdriven, är det för att väcka andarna.

Vilka andar?

– Sanningens andar, dansens andar, harmonins, känslans…

Musik är ett bra sätt att uttrycka vad som helst. Musik är ett medium som är fritt från kompromisser. Jag ser musik som något som en energi från universum, som inte tillhör musikerna hur mycket du än försöker att upphovsskydda eller göra ett varumärke av den. Vi är bara mer eller mindre begåvade förmedlare av den. Och om vi respekterar och ärar den gör vi det utan egot, utan att klistra fast oss själva vid den.

Hur släpper du ditt ego då?

– Jag driver med mig själv till den punkt då alla skrattar åt mig. På scen och utanför. Jag gör fåniga sånger. Vi jobbade med en låt om misosoppa på bussen på vägen hit. Jag ville involvera bandet, så alla fick bidra med varsitt ord som sen fick utgöra texten. Även om den till slut inte alls handlade om misosoppa, utan om sashimi.

Tycker du musik ofta tar sig själv på för stort allvar?

– Haha, det där är inte speciellt allvarligt [i bakgrunden hörs engelska bandet Rooneys lätt intelligensbefriade gladpop]… Jag tycker musik ska kunna vara vad som helst. Folk är fåniga, roliga, allvarliga, arga, många saker. Och musik ska reflektera det. Många artister fokuserar bara på en sak och håller fast vid det under hela sin karriär. Jag kan inte göra så, och har aldrig varit förmögen till det.

 

När Tankian sedan står på scen, iklädd hög vit hatt och en vit smokingjacka, påminner han lite om en cirkusdirektör. Det är en blandning av gyckleri och allvar som för ovanlighetens skull fungerar. Och musiken är ungefär lika blandad av olika motsatser, rösten glider då och då lite mellanöstartat, ibland jobbigt nasalt, ibland bara vackert. Det är lite konstiga skämt i mellansnacket, mer varité än manifestation. Tillsammans med Tom Morello, gitarrist i Rage Against the Machine, driver han organisationen Axis of justice och kanske är det där det polemiska får sitt uttryck.

– Axis of justice startades 2002 och fungerar på två olika spår, dels är det en filantropisk organisation som vi arrangerar välgörenhetskonserter åt. För hemlösa, olika frivilligorganisationer. Dels är det en sorts uttryckssätt för min och Toms aktivism. Jag har de senaste åren jobbat mycket med folkmord, framför allt det armeniska folkmordet och antikrigsaktivism. Tom gör mycket som har med mat att göra – vi har exempelvis organiserat odlingsprojekt i South Central i Los Angeles. Men det är inte som ett företag, vi gör lite som vi vill. Igår lät jag vår hemsida lägga upp de 35 anklagelsepunkter mot president Bush som kongressledarmoten Dennis Kucinich presenterade i tisdags.

Är det något som du vill att de som lyssnar på din musik ska ta del av?

– Nej, inte nödvändigtvis. Det finns där för alla. En del människor engagerar sig politiskt, en del gör inte det.

Får du skit för att du engagerar dig?

– Varje gång jag sitter på en radiointervju kommer frågan ”tycker du det är en musikers plikt att vara politisk?” och jag svarar ”nej!”. Eller så säger de ”varför måste du vara så politisk, kan du inte bara göra musik och slappna av lite?”. Det är återkommande. Men, för någon att säga att musik ska vara på det ena eller andra sättet, det är löjligt och ignorant. Oavsett vilken ståndpunkt du tar, vad du tycker musik ska vara. Musik är vad den är, det är vad den vill vara.

19 Responses to “Intervju med Serj Tankian, DN 14/6 2008”

 1. ヴィトン キーケース 定価 Says:

  ヴィトン キーケース 定価…

  http://bnswarriors.com/ヴィトンショップ.htmlヴィトンショップ...

 2. ヴィトン バッグ 中古 Says:

  ヴィトン バッグ 中古…

  http://articleihub.com/財布 louis vuitton.html財布 louis vuitton…

 3. ヴィトン ブログ Says:

  ヴィトン ブログ…

  http://cigarserver.com/ヴィトンの財布偽物.htmlヴィトンの財布偽物...

 4. ヴィトン ショルダーバッグ 中古 Says:

  ヴィトン ショルダーバッグ 中古…

  http://codeinvasion.com/コピー ヴィトン.htmlコピー ヴィトン…

 5. ニューバランス 歴史 Says:

  ニューバランス 歴史…

  http://bearinpeace.com/new balance ランキング.htmlnew balance ランキング…

 6. ニューバランス 売れ筋 Says:

  ニューバランス 売れ筋…

  http://inklingstudies.com/ヴィトン 通販 激安.htmlヴィトン 通販 激安…

 7. new balance 人気モデルランキング Says:

  new balance 人気モデルランキング…

  http://peekaboopupup.com/ヴィトン 財布 中古.htmlヴィトン 財布 中古…

 8. ヴィトン キーポル Says:

  ヴィトン キーポル…

  http://cigarserver.com/ニューバランス m996.htmlニューバランス m996…

 9. vuitton キーケース Says:

  vuitton キーケース…

  http://barmus.com/ヴィトン マルチ 財布.htmlヴィトン マルチ 財布…

 10. ヴィトン財布カタログ Says:

  ヴィトン財布カタログ…

  http://camposantosf.com/スニーカー new balance.htmlスニーカー new balance…

 11. new balance トレッキングシューズ Says:

  new balance トレッキングシューズ…

  http://bearinpeace.com/人気シューズランキング.html人気シューズランキング…

 12. ビトン 長財布 中古 Says:

  ビトン 長財布 中古…

  http://sejemskisotori.com/ニューバランス 996 レディース 梨花.htmlニューバランス 996 レディース 梨花…

 13. 人気靴ランキング Says:

  人気靴ランキング…

  http://bdbddy.com/new balance cm1500.htmlnew balance cm1500…

 14. ニューバランススニーカー人気ランキング Says:

  ニューバランススニーカー人気ランキング…

  http://inklingstudies.com/new balance classics w574.htmlnew balance classics w574…

 15. ヴィトン長財布人気ランキング Says:

  ヴィトン長財布人気ランキング…

  http://afonsobastos.com/ニューバランス スニーカー.htmlニューバランス スニーカー…

 16. louis vuitton キーリング Says:

  louis vuitton キーリング…

  http://bnswarriors.com/手帳 ヴィトン.html手帳 ヴィトン…

 17. ヴィトン 中古品 Says:

  ヴィトン 中古品…

  http://www.myjacksoncentral.com/new balance 修理.htmlnew balance 修理…

 18. ニューバランス ウォーキングシューズ Says:

  ニューバランス ウォーキングシューズ…

  http://aiprince.com/574 new balance.html574 new balance…

 19. vuitton キーホルダー Says:

  vuitton キーホルダー…

  http://godothunting.com/new balance 買うなら.htmlnew balance 買うなら…

Leave a Reply