Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 520 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 535 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 542 Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 578 Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 18 » Blog Archive » Rapportering från modeveckan, DN 28/1 2009

Rapportering från modeveckan, DN 28/1 2009

21717977

[Klicka på bilden för att läsa.]

Levande skulpturer, arvtagerskor och clowner satte färg på de två första visningsdagarna av Stockholms modevecka.

Det är en del favoriter som saknas under årets första modevecka i Stockholm. Mer arty märken som Nakkna, Sandra Backlund eller Helena Hörstedt syns inte till i programmet. Inte heller Filippa K, vars arrangemang alltid varit ytterst storstilade. Dåliga ekonomiska tider slår hårt mot modebranschen så det kan vara säkrare att dra ner på kostnaderna redan nu. Filippa K väljer till exempel att istället ordna mindre visningar på sina lokala försäljningsplatser runt om i världen. Denna upplaga av ”modeveckan” är följaktligen ihopklämd till tre dagar.
Också Acne valde en enklare presentation av sina kollektioner för hösten och vintern 2009, om man nu kan kalla modeller på podier i Millesgårdens stora ateljé ackompanjerade av en stråkkvartett för enkelt. Besökarna fick se mjuka och snälla herrkläder i stickat och småmönstrad velour, byxorna enligt ryktet med gummiband under foten – men det var dolt i broguemönstrade mockakängor. Damkollektionen var betydligt mer skulptural i  hårda paisleymönstrade tyger och plagg som liksom inneslöt modellerna. Kombinerat med fantasifulla smycken i trä, metall och stenar gjorda av tyske guldsmeden Michael Zobel och sjutton centimeter höga skor gav det en lätt känsla av utomjording.
Tidigare under dagen hade det hela invigts av prinsessan Madeleine som utnämndes till beskyddare av modeveckan i juni förra året. Då var hon på semester. Nu fanns hon åtminstone på plats för att klippa invigningsbandet och titta på Carin Rodebjers visning. Populärt hos fotograferna, kanske mindre populärt hos designern Ida Sjöstedt som fick Säpo till bordet på invigningslunchen.
Rodebjers kläder ledde som brukligt tanken till en rätt självständig och obrydd kvinna. Centralinspiration var skeppsmäklardottern Nancy Cunard som under 1900-talets första decennier avsade sig sitt arv och levde loppan bland konstnärer och författare samtidigt som hon själv var en engagerad antifascist och antirasist. Resultatet var en känsla av överklasspyjamas blandat med stallkläder.
- Det enda Nancy Cunard hade kvar var hennes dyrbara garderob som hon fick omorganisera och utnyttja på så många sätt som det gick. Lite så tänkte vi med den här kollektionen också, sa Carin Rodebjer efter visningen.
Ida Sjöstedt visade i sin tur under tisdagsförmiddagen, precis så anarkistiskt och eget som hon brukar. När andra visar grå ull, lite rutor och eventuellt fladdrigt siden slår hon till på utsvängda jazzbyxor i guldspets, multifärgade paljetter och flammiga fuskpälsar. Flera fina kappor och ett antal välkomna avvikelser från modellnormen.
Också Minimarket frångick den svenska traditionen att ha etniskt rensade visningar. Likt Fifth Avenue Shoe Repairs mycket lyckade visning från måndagen fanns ett inslag av cirkus i kläderna. Med skillnaden att Minimarkets mer såg ut att höra till söta marionettdockor istället för till lätt psykotiska clowner.
På måndagen visade också The Local Firm. Tredje kollektionen, deras bästa hittills. Richard Hutchinson och Axel Nyhage hade finslipat sin designidé om en sorts öststatskläder, det var billiga material som olika sorters fodertyger som fransade i kanterna, blanka herrbyxor som såg ut att vara hämtade direkt från ett sovjetiskt restlager och plagg på plagg i en rätt långsmal silhuett. Dessutom ett par fantastiska överdimensionerade bombarjackor i skinn.
Carin Wester avslutade måndagskvällen på Berns med ett gäng nattlivsvampyrer, en fin blandning av svartklädd sexighet och hennes återkommande mjuka volymer.

Leave a Reply