Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /storage/content/70/175570/agnesafg.se/public_html/wordpress/wp-settings.php on line 18 » Blog Archive » Om utropstecken, DN 1/6

Om utropstecken, DN 1/6

”Tack.”, ”Tack!” eller ”Tack!!!”. Välj det trevligaste, gladaste sättet att tacka någon i skrift.
Följer man den traditionella synen på utropstecknet (som inte fanns på de flesta skrivmaskiner innan 1970-talet) är nog argumentet att ordet i sig uttrycker det man vill uttrycka. ”Tack.” betyder ju liksom vad det betyder och förhöjs inte av en massa onödig interpunktion. F. Scott Fitzgerald har tydligen sagt att utropstecken är som att skratta åt sina egna skämt. Exempelvis.
Men om man ägnar sig mycket åt sms och mejl har det smugit sig in tvivel. Utropstecknen lyfter plötsligt hela kommunikationen ett steg på vänlighetsskalan och snart börjar man fundera på om det snarast är ovänligt att inte slänga in det lite här och var.
I en rolig krönika i The Guardian (finns på nätet) skriver Stuart Jeffries om utropstecknets nya vår. Han avfärdar ett argument om att nätkommunikationen i sig är så affektbefriad att den bara går att hotta upp med hjälp av olika knep. Studier om könsskillnader i hur vi kommunicerar tilltalar honom mer. Det visar sig att kvinnor använder fler utropstecken, vilket både tolkas som att kvinnor lägger stor vikt vid att framstå som vänliga men också att det balanserar en osäkerhet om det man vill uttrycka verkligen går fram.
Det gäller bara att akta sig för överdrifter. Risken är nämligen att man dras in på ironins område och då blir kommunikationen riktigt besvärlig.

Tags: , , ,

One Response to “Om utropstecken, DN 1/6”

  1. EN HÄRLIG PERSON Says:

    TACK.

Leave a Reply